Keletas faktų apie Lukiškių aikštę

Lukiškių aikštei, kurios teritorija apima 38304 kv.m. plotą, buvo suteikta nacionalinio lygmens apsauga. Pagrindinis faktas nulėmęs tokį sprendimą buvo tas, kad, 1863-1864 m. Lietuvoje ir Lenkijoje įvykusio sukilimo prieš carinės Rusijos priespaudą metu, Lukiškių aikštėje viešai įvykdyti mirties nuosprendžiai 21 sukilimo dalyviui. O rusvo granito lenta su iškalta data „1863“ sukilimo prieš carinį jungą dalyviams atminti, priskirta prie svarbiausių Lukiškių aikštės vertybių. Ji buvo įrengta 1920 m. Lukiškių aikštės viduryje.

Taip pat saugotini 6 mediniai suolai su atramomis ir trejomis plastiškai lenktomis ketaus kojomis bei 10 dekoratyvinių raudono granito ir ketaus šviestuvų. Ši prestižinė aikštė išsiskiria ir savo želdynais – perimetriniu apželdinimu liepų eilėmis.

Pažymėtina, kad Lukiškių aikštės kultūriniame sluoksnyje (iki 2,85 m. storio) aptikti XVI a.-XVIII a.pr. archeologiniai radiniai. 1992 m. ir 2004 m. Lukiškių aikštėje ištirtas 205 kv.m. plotas, 2006 m. tyrinėtas apie 7000 kv.m. plotas.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *