Lietuvos žemės ūkyje dirbančių žmonių skaičius – mažėja

Lietuvos statistikos departamentas 2010 m. gegužės 3–rugsėjo 30 d. atliko visuotinį žemės ūkio surašymą. Per surašymą apklausti visi ūkininkų ir šeimos ūkiai bei visos žemės ūkio bendrovės ir įmonės, auginančios žemės ūkio augalus ar laikančios ūkinius gyvūnus.

Išankstiniais 2010 m. surašymo duomenimis, 2010 m., palyginti su 2003 m. žemės ūkio surašymo rezultatais, žemės ūkio darbuotojų skaičius sumažėjo 32 procentais, iš jų darbuotojų ūkininkų ir šeimos ūkiuose – 33, žemės ūkio bendrovėse ir įmonėse – 24 procentais.

Žemės ūkio darbuotojų skaičiaus mažėja, nes ūkiai linkę stambėti ir modernėti, juose reikia vis mažiau rankų darbo (2010 m., palyginti su 2003 m., užfiksuota beveik 27 proc. mažiau ūkių). Be to, plečiantis žemės ūkio paslaugų sektoriui, vis daugiau ūkių perka žemės dirbimo, derliaus nuėmimo ar gyvulių priežiūros paslaugas.

Visuotinio žemės ūkio surašymo metu buvo siekiama nustatyti darbuotojų, dirbusių ūkio darbus 12 mėn. iki surašymo, skaičių skirtingo dydžio ir kategorijos ūkiuose, jų pasiskirstymą pagal lytį ir amžių, dirbtą laiką. Informacija apie darbuotojus buvo renkama tik iš ūkių, žemės valdoje turinčių vieną ir daugiau hektarų naudojamų žemės ūkio naudmenų arba ūkio žemės valdoje turinčių mažiau kaip vieną hektarą žemės ūkio naudmenų, jei žemės ūkio pardavimo pajamos per metus sudaro ne mažiau kaip 5000 Lt.

Surašymo duomenimis, dauguma žemės ūkio darbuotojų ūkyje dirbo ne visą darbo dieną. Tik 7,5 procento surašytų darbuotojų nurodė ūkyje dirbantys visą darbo dieną.

Pagal ūkių darbuotojų statusą išskirtos 3 pagrindinės grupės: ūkininkaujantys asmenys ir jų dirbantys šeimos nariai, nuolatiniai samdomieji ir laikini samdomieji darbuotojai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *