Koks bus Lietuvos Zoologijos sodas 2020 metais?

Lietuviai Kauno zoologijos sode per gyvenimą dažniausiai apsilanko tris kartus – patys būdami vaikai, vėliau su savo pačių vaikais, o dar vėliau – su anūkais. Tokius duomenis atskleidžia Lietuvos zoologijos sodo tinklalapyje atlikta apklausa. Tačiau netrukus, situacija gali visiškai pasikeisti. Planuojama, jog pasitelkiant Europos Sąjungos (ES) lėšas, iki 2020 m. zoologijos sodas gali tapti ne tik vienu moderniausių regione, bet ir patrauklia rekreacijos vieta.

Senieji voljerai – neatitinka reikalavimų

2013 metų rugsėjį turėtų būti baigta zoologijos sodo teritorijos galimybių studija bei detalusis planas, iš kurių turėtų paaiškėti, kokių tiksliai investicijų reikėtų, norint pagerinti tiek gyvūnų laikymo sąlygas, tiek ir sukurti patrauklią aplinką sodo lankytojams. Kai kurių gyvūnų, laikomų sode, voljerai statyti kone prieš pusę šimtmečio, tačiau iki šiol, dėl lėšų stokos, jie remontuoti iš esmės tik kosmetiškai. Vien, pavyzdžiui, norint tinkamai sutvarkyti baltojo lokio gyvenamąją aplinką – prireiktų apie milijono litų.

Sekantis etapas – tikslios investicijos

„Šiuo metu vykstantis etapas – labai svarbus, nes nuo jo priklausys, kaip ateityje galės keistis Lietuvos zoologijos sodas. Tik įgyvendinus jį bus galima pereiti prie kito etapo – techninių projektų rengimo, o vėliau – paraiškos Europos Sąjungos 2014 – 2020 m. paramos laikotarpio finansavimui gauti. Šios lėšos jau būtų naudojamos konkretiems rekonstrukcijos, atstatymo bei statybos darbams ir, tikėtina, užtruktų apie penkerius metus“, – sako Saulius Vasiliauskas.

Atsinaujinusiame sode – gamtosaugos pamokos

„Atnaujinus Lietuvos zoologijos sodą ne tik atsirastų galimybė pagerinti gyvūnų laikymo sąlygas, bet ir suteikti daugiau malonumo bei žinių sodo lankytojams. Jau gana seniai zoologijos soduose vyrauja tradicija sukurti kuo natūralesnes sąlygas, kur įmanoma – atsisakyti storų grotų, sukurti gyvūnams tam tikrų užsiėmimų, žaidimų. Kartu, būtų atnaujinta informacija apie konkrečią rūšį, paplitimą, gyvenamą teritoriją ir pan.“, – pasakoja Lietuvos zoologijos sodo atstovas Rimantas Zajankauskas.

Be to, jo teigimu, užsienyje zoologijos sodai gana dažnai tampa aplinkosauginių konferencijų ir šeimos švenčių ar tiesiog laisvalaikio vieta. Sukūrus tinkamą infrastruktūrą, toks galėtų tapti ir Kaune įsikūręs sodas. „Pasinaudojus Europos Sąjungos lėšomis atsirastų galimybė finansuoti ir tam tikrus renginius. Pavyzdžiui, atvirų durų dienas ar biologijos pamokas moksleiviams“, – užsimena R. Zajankauskas.

Neatmetama galimybė, jog renovavus 15,9 ha teritoriją užimantį Lietuvos zoologijos sodą – jis gali tapti dar didesnis nei yra šiuo metu. Be to, planuojama, kad prieš pradedant renovaciją bus peržiūrėtas ir laikomų gyvūnų bei rūšių kiekis. Tam tikrų retų arba egzotiškų gyvūnų skaičius, tikėtina, bus didinamas, mūsų regione dažnai pasitaikančių – mažinamas, siekiant sukurti palankiausias sąlygas esamiems augintiniams, o lankytojas eksponuoti įdomiausią laukinės gamtos gyventojų spektrą.

Įdomūs faktai

• Lietuvos zoologijos sodas įkurtas 1938 metais.
• Pagal plotą bei gyvūnų skaičių jis galėtų būti prilygintas vidutiniam Europos zoologijos sodui.
• Šiuo metu sode laikoma daugiau nei 2000 gyvūnų, atitinkančių 250 rūšių.
• Zoologijos sodo plotas – 15,9 hektaro.
• Nuo 1985 m. zoologijos sodas dalyvauja Europos retų ir nykstančių gyvūnų rūšių veisimo programose.
• Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode veisiami ir į laisvę paleidžiami baliniai vėžliai, didieji apuokai ir lūšys.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

1 comment

  1. Pagaliau! Zoologijos sodas galetu pritraukti daug pinigu jei normaliai suplanuotas butu – su konferencijos kambariais, atrakcijomis per sventes kaip Halloween’as ir pan. Geras pavizdys yra Auckland Zoo, New Zealand.

    Kai paskutini karta buvau Kauno Zoologijos sode pasibaisejau ir niekada atgal nebuvau nuejus. Tai buvo apie 10 metu atgal.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *