Batukai mažyliui labai svarbūs nuo pat vaikščiojimo pradžios

batukaiBatukai, o ypatingai j pirmieji batukai – tai avalynė, kuria avėdamas vaikas mokosi vaikščioti, o ne batai, kuriuos jis avi pirmuosius gyvenimo mėnesius ir kurie visų pirma atlieka dekoratyvinę funkciją arba saugo vaiko pėdas nuo šalčio ir sužeidimų.

Prieš perkant vaikui pirmąją porą batų, reikėtų apžiūrėti jo pėdas – atskirai ir atsižvelgiant į kitas sąlygas, vaikui ilsintis ir judant. Tai leidžia bendrai įvertinti pėdas. Pirmieji vaikščiojimui skirti batukai turi nepriekaištingai atitikti vaiko pėdas.

Patartina, kad kedukai mergaitei ar berniukui būtų patogūs, saugūs ir, žinoma, gražūs. Batukai mažyliui skirti tam, kad saugotų jo pėdą nuo šalčio bei sumušimų ir padėtų jam stabiliai jaustis, ypač žengiant pirmuosius žingsnius. Netinkamai parinkus pirmuosius batus, galima pažeisti vaiko pusiausvyrą. Patartina vaikiškus batus rinktis platesne pirštų dalimi, kad avalynė nespaustų vaiko kojyčių, o pirštai galėtų laisvai judėti. Padai turėtų būti neslidūs ir ne per stori.

Įrodyta, jog geriausi vaikiški batukai – minkšti, pagaminti iš minkštų medžiagų, pralaidžių orui. Batukai, kedukai leidžia laisvai cirkuliuoti orui. Tokiais bateliais apautos kojytės neprakaituoja, jie lengvai valomi. O standi batelių kulno dalis stabiliai laiko vaiko koją ir apsaugo nuo išnirimo ar patempimo. Padas turėtų būti elastingas ir lengvai lankstytis. Kietapadžiuose batuose kojos būna įsitempusios ir greitai pavargsta.

Pirmaisiais mėnesiais vaikų batukai turi tenkinti mamos skonį, nes kol kas jie tėra tarsi „aksesuarai“, derinami prie vaiko aprangos. Tačiau jie taip pat gali apsaugoti nuo šalčio ir sumušimų. Bet kai mažylis ima stotis, jo pėdoms tenka išlaikyti visą kūno svorį, todėl pradeda vystytis raumenys ir formuotis pėdos. Geriausia, jei batai prilaiko kulkšnį ir į juos yra įsiūtas standiklis, – jie leis pėdoms vystytis subalansuotai ir laikys jas teisingoje padėtyje.

Taip pat labai svarbu išrinkti vaikeliui tinkamo dydžio batus. Neverta vaiko klausinėti, ar nespaudžia batai, nes jis greitai nespėja susivokti ir jam net mažoki batukai matuojantis gali atrodyti tinkami. Neverta stengtis lyginti vaiko pėdų dydžio su – batų pado: vidinė dalis bus mažesnė. Tinkamas dydis parenkamas pagal pėdos ilgį, plotį ir apimtį, o vaiko batų dydis lygus pėdos ilgiui plius 1–1,5 cm su atsarga. Pirmaisiais metais vaiko pėda paauga daugiau nei 4 centimetrus, todėl labai svarbu reguliariai jas matuoti.

Nepatartina vaikui pirkti ir leisti jam avėti padėvėtus batus. Kito vaiko batai deformuoti pagal jo kojų savybes. Ypač pirmuosius kelis metus, kai vaikas lavina vaikščiojimo įgūdžius, svarbu, kad batai tvirtai laikytųsi ant kojų. Raištelius reikia surišti ne per stipriai, kad batas tvirtai laikytųsi ant kojos, bet neveržtų.

Stenkitės nepirkti per didelių batų, su perspektyva. Jie gali būti nepatogūs, trinti ir kiekvienas mažylio žingsnis gali kelti skausmą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *