Verslo planavimas – tarsi namo statymas

e verslasVerslo planavimas nėra nei labai paprastas, nei labai lengvas procesas. Vertėtų jį palyginti su namo statymu. Per dieną pilis neišdygs.

Visai tikėtina, kad paskutinis sakinys jums nepatiko. Manote, kad jis pernelyg tiesmukiškas ir negatyvus? Bet kodėl? Juk jis logiškas. Niekas per dieną nepastato pilies. Net ir šuns būda gali pareikalauti daugiau laiko, tuo labiau, kad reikia įrankių, medžiagų. O ir noro reikia.

Gerai, jei sutinkate, kad išvystyti verslą – ne taip ir lengva, turbūt būtų smagu sužinoti, kokių priemonių imtis.  Visai nesvarbu kokią verslo rūšį planuojate vykdyti: e verslas, socialinis verslas ar kažką kitą, pradžių pradžia – verslo planas įgyvendinamas… planuojant. Taip! Tai ne šiaip linksmas žodžių sąskambis. Kodėl taip svarbu planuoti?

  1. Pagrindžiamas naujas sumanymas.
  2. Suprantama, ar pasiekimai nors kiek artimi prognozėms.
  3. Apskaičiuojamas lėšų poreikis.
  4. Įvertinama, kokios verslo perspektyvos.
  5. Įvertinama investicijų rizika (tiek skolintų, tiek asmeninių).
  6. Verslo planavimas yra galimybė pagrįsti (ir gauti) pinigines paskolas.
  7. Surandami partneriai arba išdėstoma informacija esamiems.

Punktų būtų gerokai daugiau nei 7, kiekvieną jų galima skirstyti į įvairias kategorijas. Taip parašytume visą knygą.

Kai ruošiatės statyti namą

Kai mintyse naujas namas, neapsieinama be skaičiuotuvo. Kad ir kas tai būtų (senas paprastas kalkuliatorius; mokslinis skaičiuotuvas su gausybe kosinusams, tangentams skirtų mygtukų; senas telefonas su kalkuliatoriaus funkcija; įmantrus išmanusis), skaičiuojama medžiagų ir darbų kaina.

Nesvarbu, ar būstas bus vieno aukšto, ar dviejų, ar mažas, ar didelis, kiekvienu atveju labai aktuali sąmata. Suprantama, kai kalbame apie didelius skaičius, tai euro ar net šimto eurų tikslumu sunku viską sudėlioti. Visgi pasikliaujant žodžiu „preliminaru“ gana tiksliai viskas sustyguojama.

Kokie namo statymo ir verslo bendrumai? Viena iš verslo sričių ir yra statybos. Tačiau dabar mes ne apie tai. O apie tai, kad verslo planavimas labai primena namo statymą. Pavyzdžiui, naujo sumanymo pagrindimas. Ar jis jums neprimena sklypo pasirinkimo arba pamatų išliejimo? Kiti procesai taip pat asocijuojasi su naujai kylančiu statiniu. Kai kurios norimo verslo dalys primena fasado apdailos darbus, kitos – stogo dengimą, dar kurios nors – virtuvės baldų įsigijimą.

Kai ruošiatės kurti verslą

Verslo planavimo tema pradedama nuo planavimo. Kaip ir nuosavo būsto paieškos ar statymas. Gera pradžia – pusė darbo? Verta sutikti, nes tinkamas startas suteikia reikiamą pagreitį. Bet pernelyg staigus pagreitis irgi gali būti ne pats patraukliausias variantas. Kodėl? Nes tada nespėjama apgalvoti kai kurių verslo klausimų, kurie iš tiesų nėra antraeiliai.

Kai ruošiatės imtis ekonominės veiklos, galbūt atrodo, kad rezultatas tolimas, kad jis sunkiai pasiekiamas. Įdomu tai, kad vienaip žmogus galvoja, kai yra pavargęs, o kitaip tuomet, kai dar neišnaudojęs energijos. Tai reiškia, kad po visų dienos darbų tikėtinas vienoks situacijos suvokimas, o kitos dienos pradžioje – kitoks. Tad pavargus galvoti apie darbus nėra pats palankiausias sprendimas. Tačiau šis teiginys nėra bandymas absoliutinti – kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam.

Namas su kiemu

Verslo planavimą galima palyginti ne tik su namo statymu, bet ir su aplinka, supančia tą namą. Garažas, pavėsinė, augalai ir t. t. – kaip verslo metafora. Pavyzdžiui, naujo filialo steigimas – kaip terasos įrengimas.

Verslo planavimas – žemėlapis?

Kalbant apie tai, koks yra verslo planavimas, atrandama sąsaja su žemėlapiu. Kiekvienas teiginys, prielaida, perspektyva – nauja atšaka, nauja gatvė. Kartais verslo žemėlapis atrodo klaidus, kai kada neaišku, į kurią pusę geriau pasukti. Bet planuoti – įdomu.

Taigi, verslas asocijuojasi ne tik su būstu, bet ir su kitais dalykais. Taip yra todėl, kad bet kokia ekonominė veikla sudaryta ne iš vienos dalies, daug laiko praleidžiama mąstant, rutuliojant idėjas. Statybų verslas? Daug klausimų. Automobilių plovykla? Irgi daug klausimų. Bet kokia kita sritis – taip pat daug klausimų. Kiekvienu atveju planavimas primena žemėlapį, bet tie žemėlapiai nevienodi.

Verslas praeityje, dabartyje ir ateityje

Verslo planavimas laikui bėgant gali tapti kitoks. Kuriantis vis naujoms įstaigoms atrasti kokią nišą gali būti sudėtingiau, tačiau net ir tada, kai atrodo, kad nėra dėmesio vertų idėjų, progresas vyksta. Galbūt 2000-aisiais pristatytas telefonas „Nokia 3310“ vertintas kaip modernus, kaip aukščiausias telekomunikacijų šedevras. 2017-ieji. Funkcijos, palyginti su dabartiniais telefonais, atgyvenusios. Aišku, džiugina padorus akumuliatoriaus budėjimo laikas ir kitos elementarios, bet patogios funkcijos. Tačiau vertinant per šiuolaikinę prizmę štai ką nesunku įžvelgti: nereikia bandyti įtikinti, kad technologijos sparčiai pažengė į priekį.

Vystomos ne tik technologijos. Steigiamos įmonės, kinta žmonių požiūris, bet atrasti nišą rinkoje nebūtinai tampa sudėtinga. Tik kažin ar pasiteisins tai, kas jau yra pateikta. Štai populiariosios muzikos grupės, kurios irgi mažiau ar daugiau siejasi su verslu. Palyginus, pavyzdžiui 2000-ųjų ir 2017-ųjų dainas, koncertus taptų aišku, kad formatas jau kitoks. O tai, kas auditorijai patiko anksčiau, dabar domina kaip istorijos dalis. Naujoms grupėms tenka sugalvoti ką nors naujo.

Pilis

Kartais norisi, kad verslo idėja būtų tokia sėkminga… Kol vieni svajoja apie pavėsinę, kiti mąsto apie pilį. Tačiau verslo planavimas orientuojantis vien į prabangą, vien į rūmus gali duoti kitokių vaisių. Kokių? Galvojama, galvojama, tada susizgrimbama, kad dar niekas nepradėta. O jei būtų startuota kukliau, tai ir rezultatai, kad ir mažiau solidūs, bet jau džiugintų.

Verslas primena ir pavėsinę, ir namą, ir pilį. O kaip ekonominė veikla bus vystoma laikui bėgant, priklauso nuo daugybės dalykų. Vienais atvejais nieko nepradedama, todėl ir apie rezultatus keista kalbėti. Kitais atvejais pasiekimai viršija lūkesčius.

Pats verslui reikalingas planas yra dokumentas, kuriame kuo aiškiau sudėliojami aktualūs aspektai. Dabartinės galimybės ir tikėtina įmonės situacija tampa aiškesnė, o pirminis sumanymas įgauna tikresnius kontūrus. Planuojant reikalinga kantrybė. Geriausia jei konkreti sritis iš tiesų domina, nes bandant ieškoti būsimos kepyklėlės privalumų ir trūkumų, nors nei kiek nemėgstama gaminti maisto, tikriausiai neaplankys pozityvumas. O jeigu kulinarija yra jūsų aistra ir svarstote apie kepyklėlės atidarymą, tai jau kas kita.

Štai kiek įvairiausių dalykų verta aptarti kalbant apie nuosavą įmonę. Konkrečius veiksmus lemia veiklos niša ir gausybė kitų faktorių, bet dažniausiai verslas primena statybos darbus. Viskas turi vykti ne bet kaip, o atsakingai, sudėliojus įvairiausias prielaidas.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *