Moliūgų sėklų daiginimas

moliūgai

Moliūgai į Europą atkeliavo iš Pietų Amerikos ir stojo į populiarių daržovių gretas. Jie vertinami dėl maistinių savybių  ir malonaus skonio bei panaudojimo galimybių. Jei norite išsiauginti šiuos daržo galiūnus, reikės tinkamai sudaiginti ir parinkti derlingą žemę.

Moliūgų sėklų daiginimas sodinimui

Jeigu nesate patyręs sodininkas, moliūgų sėklas galite tiesiog įsigyti prekybos vietose. Jos bus tinkamai paruoštos, atrinktos ir jas bus galima iš karto daiginti. Jei turite išsisaugoję pernykščių moliūgų sėklų, tuomet pirmiausiai reikės jas atrinkti. Tai galima padaryti labai lengvai, viename litre paprasto vandens ištirpinkite apie 30-50 gramų druskos, tuomet suberkite sveikas, švarias moliūgų sėklas ir palūkėkite porą minučių. Kurios iškils į paviršių, tiesiog išmeskite. Likusias išgriebkite ir švelniai nusausinkite. Tuomet pasiruoškite 2 procentų kalio permanganato tirpalą ir užmerkite sėklas dvidešimčiai minučių. Taip jas dezinfekuosite ir apsaugosite nuo ligų. 

Tiek namie paruoštos, tiek pirktinės sėklos greičiau sudygs, jei jas pabrinkinsite šiltame, maždaug 50 laipsnių  vandenyje. Paskui susukite į natūralų, orui pralaidų audinį bei palaikykite porą dienų kambario temperatūroje.

Sodinimui rinkitės purią, gerai patręštą derlingą žemę. Puikiai tiks sutręšusių augalų liekanų krūva. Joje sudygęs moliūgas išsikeros kelių metrų atstumu. Todėl pasirūpinkite, kad jam pakaktų vietos. Moliūgai mėgsta šilumą, todėl reikėtų sėti gegužės-birželio mėnesiais, dirvožemiui įšilus iki 10-14 laipsnių šilumos.

Daigintos moliūgų sėklos maistui

Dabar itin populiari daigintomis sėklomis praturtinta mityba. Šiose sėklose gausu vitaminų ir kitų maistingųjų medžiagų, todėl tikrai verta susidaiginti moliūgų patiems. Svarbu, kad sėklos būtų ekologiškos ir tinkamos maistui. Jas galite daiginti specialiose daigyklose arba savadarbiuose induose. Sėkmingam dygimui reikalinga drėgmė ir oras. Informacijos kaip susidaiginti sėklas maistui, rasite interneto platybėse. Procesas nėra sudėtingas, o rezultatas atneš daug naudos. Daigintose moliūgų sėklose gausu cinko, taip pat magnio, geležies, karoteno, vitaminų B1, C, E ir kitų mūsų sveikatai naudingų medžiagų. Todėl neišmeskite moliūgų sėklų, o naudokite jas maistui. Juk kas gali būti naudingiau nei savo daržo vitaminai? 

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *