6 tikri faktai apie kapines visame pasaulyje

paminklai

Dažnai žmonės pagalvoję apie kapines kartu prisimena ir siaubo žanro filmus, kuriuose kapinės būdavo apipinamos mistika ir siaubu. Tačiau visa tai yra pramanai ir laki žmonių vaizduotė. Todėl iš tikrųjų apie kapines būtų galima papasakoti daugybę įdomių dalykų, kuriais ir pasidalinsime su jumis.

Ant paminklų išgraviruoti užrašai yra vadinami epitafijomis

Nors įprastai epitafijos yra eiliuotos ir mirusįjį pagerbiančios frazės, išgraviruotos ant paminklų, kuomet yra atliekama paminklų gamyba, pastaruoju metu pasauliniu mastu pastebima, kad vis dažniau epitafijos būna su humoro prieskoniu, pvz., „Žinojau, kad taip nutiks“, „Na, tai užknisa“, „Kas, jei aš nesu toks juokingas?“ ir kt. Žinoma, kai kurie žmonės gali manyti, kad tokios epitafijos yra nepagarba mirusiajam, tačiau nereikia pamiršti, kad ne vienas žmogus prieš mirtį savo artimiesiems išreiškia vienokius ar kitokius norus.

Dauguma paminklų JAV būna nukreipti į rytus

Amerikoje nuo senų senovės paminklai buvo kreipiami į rytus. Buvo tikima, kad jei mirusysis bus palaidotas kojomis į rytus, o galva į vakarus, tuomet, kai pakils saulė, jis atgims.

Ant paminklų iškaldinami simboliai turi savo prasmę

Turbūt jau ne vieną kartą buvote pastebėję, kad ant kai kurių paminklų kapinėse būna iškaldinti įvairūs simboliai. Tačiau ar susimąstėte, ką jie iš tikrųjų reiškia? Sparnuotas smėlio laikrodis reiškia, kad laikas greitai pralėkė, o smėlio laikrodis, kuris yra paverstas ant šoko – tai, jog mirusiajam laikas jau sustojo. Sulūžusi gėlė arba medis simbolizuoja greitai nutrūkusį gyvenimą. Rankos sudėtos taip, lyg būtų meldžiamasi, simbolizuoja atsidavimą, o rankos nuleistos žemyn – staigią mirtį. Be to, net ir rankų paspaudimo simbolis turi savo prasmę – tai simbolizuoja, kad po mirties pora vėl susitiks ir bus drauge.

Paminklams gaminti naudojamas akmuo gali sietis su turtais ar kariuomene

Žvelgiant istoriškai, turtingos šeimos dažniausiai savo mirusiems šeimos nariams pastatydavo marmurinius arba granito paminklus. Tuo tarpu ne tokie turtingi žmonės paminklus rinkdavosi gaminti iš smiltainio, kalkių ar medienos. Kai kuriose šalyse mirusiems kareiviams valstybės lėšomis yra statomi paminklai iš marmuro, bronzos arba granito.

Kapinės turi daugiau nei vieną paskirtį

Be abejo, daugeliui iš mūsų yra priimta į kapines žvelgti kaip į vietą, kuri yra skirta laidoti mirusiesiems. Tačiau tai nėra vienintelė kapinių paskirtis. Kai kuriose šalyse kapinės taip pat yra ir žmonių susibūrimo vietos. Kai kuriose yra organizuojami piknikai, įvairios ekskursijos su gidais ar vėlyvos kino filmų peržiūros (ypač – siaubo filmų).

„Greyfriars Kirkyard“ kapinės

Atsižvelgiant į tai, kad kapinėse yra laidojami mirusieji, nėra stebėtina, kad iki šiol pakankamai daug žmonių mano, jog jose taip pat gali ir vaidentis. Žinoma, kiekvienas turi savitą požiūrį į anapusinį pasaulį. Tačiau Edinburge yra vienos kapinės, kurios kelia labai rimtų „įtarimų“ – ir tai yra „Greyfriars Kirkyard“ kapinės. Šios kapinės gyvuoja jau penketą amžių, tačiau tik XX a. dešimtajame dešimtmetyje pradėjo atsirasti vis daugiau pranešimų apie tai, kad šiose kapinėse vaidenasi, žmonės yra užpuolami antgamtinių jėgų ir jose pasirodo įvairūs fenomenai. Kai kurie žmonės, kurie tuo tiki, mano, kad taip yra todėl, jog į kapinėse palaidoto mirusio teisininko sero George Mackenzie mauzoliejų buvo įsilaužta. Tačiau, kaip yra iš tikrųjų, nežino niekas. Galbūt tai yra tik žmonių lakios fantazijos vaisius.

Taigi, kalbėdami apie kapines ir su jomis susijusius faktus galima dar labai ilgai. Tai yra nesibaigianti tema, kuri daugeliui žmonių kelia tiek baimę, tiek ir didžiulį smalsumą.

Rasytojas.lt

Rasytojas.lt yra komercinių tekstų kūrėjų agentūra. Mariaus ir jo kolegų rašomi straipsniai yra publikuojami ne viename interneto leidinyje. Visi tekstai atitinka paieškų reikalavimus, yra kokybiški ir įdomūs. Plačiau - Rasytojas.lt puslapyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *